Newlyn / Dale

23 mei 2026 - Haverfordwest, Verenigd Koninkrijk

Newlyn, Donderdag om 11:30 21 mei 2026 gooien wij de trossen los met bestemming Milford, Wales. +-220 km. Het wordt dus weer een nachtje doorvaren. Het moeilijkste is de allerlaatste Engelse kaap « Lands End » te ronden. We hebben wel stroom mee, dat scheelt! En het wordt toch wat warmer. De zomer mag voor ons wel eens beginnen.
Eenmaal daar voorbij komen we in de beruchte Bristol Channel die geografisch open staat op de zuidwester en bijhorend getij. De Orion wordt feilloos door de stuurautomaat naar het Noorden gebracht. We hebben een behoorlijke wind en de Orion schiet samen met grote groep dolfijnen 🐬 over de golven. Fascinerende en speelse dieren. Leuk om te zien dat de wat oudere dieren samen met een kleintje onder de kiel schieten! Waarschijnlijk een leerproces.
Als de ochtend weer aanbreekt valt de wind weg. Els probeert van alles met de zeilen om gang te maken maar na verloop van tijd gaat de motor toch aan. Je wilt niet om middernacht aankomen. We gaan uiteindelijk niet naar Milford maar Els heeft een gezellige baai gevonden bij het dorpje Dale en we gaan dit uitproberen. Vrijdag 22 mei 2026 om 13:00 uur hebben wij een van de boeien vast die daar voor bezoekers neergezet zijn. Als je wilt kunt ge een gift doen maar het geheel vrijwillig. Het is hier kalm en bijzonder stil. We zijn alle twee wel moe en kruipen vroeg in de avond onder de wol. Later als het pikkedonker is sta ik even op om het ankerlicht boven in de mast aan te steken, was ik vergeten. Buiten neem ik een foto van de andere slapende boten in de mist. In de ochtend kijk ik altijd eerst door het raam en zie helemaal niks meer 😱 De mist is zo dik dat je de boeg van de boot niet ziet!  Gelukkig na een tijdje is alles opgeklaard en maken we ons gereed om samen met ons bijbootje aan wal te gaan. Dale is piepklein maar gezellig druk. Er is zelfs een kleine kruidenier om het hoogstnodige te bemachtigen. We eten warm in de plaatselijke Dale Yacht Club. We blijven hier nog tot morgen en denken dan het Skomer Island te bezoeken.
Pierre & Elske

Ankeren om middernachtEls wandeling Dale

1. Marleen van den Berg:
    27 mei 2026
    Mooi, die mistfoto. En Els, genieten!