Naar Bangor

5 juni 2026 - Bangor, Verenigd Koninkrijk

Na drie dagen werd het de hoogste tijd om nieuwe oorden te gaan opzoeken. Zoals gewoonlijk zijn we vroeg weg, morgenstond heeft goud in de mond! Weinig wind en de motor blijft even aan. Wanneer wij op het einde van de reis in Belfast Lough in willen, passeren wij eerst de Donaghadee Sound en onze passage is juist berekend op de kentering van het getij naar stroom mee want anders kom je daar gewoon niet doorheen door de kracht van het water.

In het begin komen, zoals zo vaak, dolfijnen op bezoek. Speelse en grappige dieren maar deze gingen zo tekeer met de boot dat we een beetje ongerust waren. Ze botste, schudden en weet ik niet allemaal met de romp onder water. Dit is de eerste keer dat we het meemaakten en het bleef duren… Gelukkig bleven ze van het roer af. Na een goed uur hadden ze er blijkbaar genoeg van en waren plots weg. Dit gaan wij niet zo vlug vergeten. Een andere zeilboot, met de zelfde weg, is zelfs een heuse walvis tegengekomen, zo een van 7-8 meter. Je bent hier vlakbij het Atlantisch oceaan en dan kom je wat tegen!

We liggen voor de weekend in Bangor, voorhaven van Belfast. Morgen met de trein naar daar…

Bangor, vrijdag 5 juni 2026

Pierre En Elske

De OrionDonaghadee Sound

1. Saskia:
    5 juni 2026
    Mooie verhalen Pierre en Els! Zo is jullie hoop om deze tocht een keer te maken toch uitgekomen. Fijne reis verder.
  2. Syorion:
    6 juni 2026
    Dank je, ja het blijft een ontdekkingstocht. Steeds iets nieuws, ook de stromingen en de wisselvallige wind zijn heel anders.
  3. Anneke:
    5 juni 2026
    Wat een mooie tocht, Els en Pierre, spannend ook, ik hoop dat de dolfijnen het jullie niet te lastig maken.
    Ik dacht dat alleen orka's zo met zeilboten omspringen
    En morgen met de trein naar Belfast, i
    Weer heel wat anders dan een oceaan onder je voeten, leuk om dan tussendoor een staf te bezoeken,en waarschijnlijk ook wat boodschappen te doen, en misschien een hapje eten in een Ierse pub met livemuziek?
    Nog een fijne reis verder !

Fijne reis
  4. Syorion:
    6 juni 2026
    Dag Anneke,
    Ik denk dat de dolfijnen het eerder doen om wat zeedieren op hun rug te verwijderen, zoals sommige dieren zich schuren tegen de bomen. Maar juist door de verhalen van de orka’s voelt het wat eng. Maar erg was het niet. Belfast was boeiend, een stad in volle ontwikkeling. Hopen maar dat ze niet alle mooie gebouwen weghalen voor nieuwbouw. Lekker gegeten, maar livemuziek verdragen mijn oren jammer genoeg niet meer.
  5. Anneke:
    7 juni 2026
    Dag Els
    Dat van die dolfijnen klinkt wel overtuigend,beren doen dat ook,heb ik wens op een docu gezien,het is wel te hopen dat walvissen daar geen zeilboten voor gaan gebruiken.
    Mooi dat Belfast zich zo ontwikkelt,hopelijk tot een mooie stad.Ik ken het helaas vooral van krantenberichten rond de IRA,maar dit is een andere tijd..
    Als je livemuziek niet meer kan verdragen kan je er beter uit de buurt blijven.
    Alson is op vakantie geweest op Lundy Island,in het Bristol Kanaal, bekend om papegaaiduikers,Lunde is de IJslandse naam voor die vogels,hoe ze nu aan een IJslandse naam komen,? Volgens mij is de Engelse naam Puffins,maar dat weet ik niet zeker.
    Veel plezier met het vervolg van jullie reis!.